http://www.youtube.com/watch?v=2c_TCmLnQdE

23 Mart 2015 Pazartesi

3-9 MART 2015 HARRAN ÜNİVERSİTESİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ EĞİTİCİ EĞİTİMİ



           Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Mevsimlik Tarım İşçilerinin sağlığını geliştirmeye yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili 3-9 Mart 2015 tarihinde Harran Üniversitesi tarafından organize edilen eğitici eğitime 32 ilden 80 civarında Doktor, Şube Müdürleri, Sağlık Memuru Hemşire ve Ebe katılmıştır.

           Mevsimlik Tarım İşçileri Eğitici Eğitimine  Urfa Vali Muavini Aylin KIRCI DUMAN, Rektör Vekili Prf.Dr.Ercan YENİ, Prf Muhsin AKBABA, Mevsimlik Tarım işçileri Organizatörü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prf.Dr.Zeynep ŞİMŞEK, Halk sağlığı Kurumu Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Kanuni KEKLİK, Doçent Doktor Mete KÖKSAL, Yrd.Doçent Doktor Fatma ERSİN, Yardımcı Doçent Doktor YENTÜR DANİ, Birleşmiş Milletler Nüfus fonu Üreme Sağlığı Koordinatörü Dr.Gökhan YILDIRIM, Halk Sağlığı Uzmanı Dr.Özgür KAYA ERDEM, Program Asistanı Gözde ERÇETİN ve 32 İlden 80 civarında sağlık çalışanlarının katılımıyla muhteşem bir şekilde açılış yapıldı.
          Üç günlük Eğitim boyunca Gerek hocaların gerekse katılımcıların Eğitimin ciddiyetine izafet en dikkatli ve titiz bir şekilde dersler işlendi, unutulmuş olan bazı bilgiler yenilendi katılımcılar gittikleri illerinde Mevsimlik Tarım İşçileri ile ilgili yapacakları çalışmalar hakkında notlar alıp sunumları alarak eğitimlerini tamamladılar.Eğitim sonunda katılım belgeleri verilerek vedalaşıldı.
           Organizasyonun süper olduğu bu eğitim döneminde boş zamanlarımızda bizlerden yardımların esirgemeyen Prf .Dr. Zeynep Şimşek ve ekibine Ayriyeten emeği geçen kurum ve görevlilerine ben ve arkadaşlarım adına teşekkürlerimi iletir sevgilerimi sunarım.


Not :  Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili sunumu düz yazı halinde aşağıya çıkardım isteyen arkadaşlar bu yazıyı slayt'a çevirip kendi bölgesinin bilgilerini ekleyerek Müdürüne sunumunu yapabilir.



      

































































































 

SAMSUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ


MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı Yol Haritası

1-Valilik Ve Kurum Bilgilendirmeleri

2-TSM Personel Eğitimleri Ve Ekip Oluşturulması

3-Saha Çalışmaları

4-Her Ay Sonunda Yapılan İşlemleri Raporlayıp Müdürlüğe Bildirilmesi

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

*        Ülkemizde her dört kişiden biri tarım sektöründe çalışmakta olup, özellikle güney doğu ve doğu illerinden genellikle Nisan ayında başlayan, Kasım ayında sona eren mevsimsel tarım işçisi göçü yaşanmaktadır. Sosyoekonomik düzeylerinin düşük olması ve göç olgusunun getirmiş olduğu dezavantajlar mevsimlik tarım işçilerinde erken ölüm, sakatlık ve hastalıkların daha fazla görülmesine sebep olmakta ayrıca göç hareketleri bölgesel hastalıkların diğer bölgelere taşınmasına da neden olmaktadır.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

*        Bu ailelerin sürekli yer değiştirmeleri nüfus kayıt sorunlarına, kayıtlı oldukları aile hekimlerinden yeterli ve düzenli sağlık hizmeti alamamalarına; mesai saatleri içerisinde tarlada çalışmak durumunda olmaları nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşmada sorunlar yaşamalarına ve sağlık okur yazarlıklarının düşüklüğüne; kayıt dışı istihdamın fazlalığı ve sağlık kayıtlarının niceliğin deki eksiklikler ise özellikle koruyucu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlara yol açmaktadır.
*        Her yıl, nisan ve ekim ayları arasında, Türkiye'nin çeşitli bölgelerine giderek, farklı ürünlerin hasatları için çalışan mevsimlik işçilerin çocukları eğitim yılının 3'te 1'ine katılamıyor ve çocukların yüzde 71'i eğitimine devam edemiyor.


MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

*        Mevsimlik işçiler boş arazilerde, tarlalarda, bahçelerde kurulan çadırlarda, prefabrik yapılarda ya da işçilere ayrılmış evlerde ikamet ediyorlar.Çocuklar yaşam, çalışma ve yerleşim koşullarından kaynaklanan hastalıklarla, hijyen sorunlarıyla, ağır ve uzun çalışma koşullarıyla karşı karşıya kalıyorlar.
*        Çocukların ve ailelerin şikayetleri hastalıklar, elektrik-su-tuvalet-banyo ve oyun alanlarının olmaması, akrep, yılan, sivrisinek gibi hayvanlardan kaynaklı zehirlenme ve sıtma gibi rahatsızlıklar, sağlıksız beslenme, günlük çalışma süresinin uzunluğu, işin zorluğu, kendilerine uygulanan sözlü ve fiziksel şiddet, hava sıcaklığı gibi konularda yoğunlaşıyor.



MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

*        Erken ölüm ve hastalıkların en fazla görüldüğü risk altındaki bu grubun temel sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak ve bu yolla sağlık sorunlarını kontrol altına almak büyük önem taşımaktadır. Bu hususların gerçekleştirilebilmesi amacıyla;

*        Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu arasında İşbirliği Protokolü imzalanarak 2011 yılında “Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması” yapılmıştır. Müteakiben, araştırma sonuçlarına dayanılarak “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı” adıyla ülke modeli geliştirme çalışmaları, Kurumumuzun işbirliği ve katkılarıyla başlatılmıştır.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

*        Bu çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için Halk Sağlığı Müdürlüklerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve aile hekimliklerine bazı yükümlülükler düşmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüklerinin hizmetleri koordine etmeleri ve lojistik desteği vermeleri; TSM’lerin durum tespiti yaparak mobil sağlık ekipleriyle hizmet vermeleri, bölgelerinde verilen sağlık hizmetlerine dair verileri toplayarak gerekli izleme ve değerlendirme faaliyetlerini yapmaları, hizmetin niteliğini artırmak ve sürekliliğini sağlamak için verileri ilgilileriyle paylaşmaları (kişinin kayıtlı olduğu aile hekimleriyle vb.); aile hekimliklerinin kendilerine kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerini yakından takip etmeleri, hizmet bölgelerinde bulunan mevsimlik tarım işçilerine birinci basamak koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini sunmaları büyük önem arz etmektedir.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

*        Bu çerçevede kurumumuz bünyesinde mevsimlik tarım işçisi bulunan Toplum Sağlığı Merkezlerimizde  Kurum Sorumlu Hekimi Koordinasyonunda 1 Çevre Sağlığı Teknisyeni ve/veya 1 Sağlık Memuru, 1  Ebe ve/veya Hemşireden oluşan  Mobil Sağlık Ekiplerinin oluşturulması gerekmektedir.

  
2014 YILINDA SAMSUN İLİNDE TESPİT EDİLEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYILARI

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN BULUNDUĞU İLÇELER
TEKKEKÖY
BAFRA
HAVZA
TPLM
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ SAYILARI
85
67
13
165
KADIN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYISI
52
30
7
89
ERKEK MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYISI
33
37
6
76
15-49 YAŞ KADIN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYISI
41
20
4
65
15-49 YAŞ KADIN İZLEM SAYISI
15
20
0
35
0-1 YAŞ BEBEK SAYISI
1
3
3
7
0-1 YAŞ BEBEK İZLEM SAYISI
1
3
3
7
1-5 YAŞ ÇOCUK SAYISI
11
4
1
16
1-5 YAŞ ÇOCUK İZLEM SAYISI
0
4
1
5
GEBE SAYISI
0
0
0
0
LOHUSA SAYISI
0
0
0
0
HARRAN ÜNİVERSİTESİ MTİ EĞİT. ALAN PERS. SAYISI
1
1
0
2

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

1-İlimizde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla gelebilecek vatandaşlara yönelik ön çalışmanın yapılması amacıyla, ilçe toplum sağlığı merkezlerimizden mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yapılan çalışmaların 08.04.2015 tarihine kadar müdürlüğümüze rapor halinde sunulması

2-Mevsimlik tarım işçilerinin hangi dönemlerde hangi tarım ürünleri için geldiklerinin ilçelere göre belirlenmesi

3-M.T.İ   olduğu ilçelerde Kaymakam başkanlığında, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Md., İlçe Milli Eğitim Md., İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Amiri ,İlçe Ziraat Odası Bşk.,iş aracıları ,muhtarlar ve Belediye başkanın katılımı ile toplantının sağlanması

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

4-İlçelerde daha önce konaklama için kullanılan ya da kullanılacak alanlarının yerinde görülerek tespitinin sağlanması, fotoğraflarının çekilmesi, bulunan konteynırların kimler tarafından ne amaçla kullanıldığının belirlenmesi ve eksiklerinin tespit edilmesi
5-İlçelerde Toplum Sağlığı Merkezleri ziyaret edilerek Mevsimlik Tarım İşçilerinin yaşadığı alanların yerinde görülmesi var olan durumunun değerlendirilmesi ve sorunlarının tespit edilmesi
7-T.S.M.’ lerinde Mevsimlik Tarım İşçilerinin sağlığını korumak amacıyla gezici sağlık ekibinin kurulması:

  1. Kurum bünyesinde Sorumlu Hekim Koordinasyonunda Mobil Sağlık ekibi oluşturulacak belirlenen isimler  üst yazı ile Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube  Müdürlüğüne bildirilecek.Bu işlem Nisan ayının 15 kadar Müdürlüğümüzde olacak.

  1. Yazının sekreteryasını  yapacak ve sürekli diyalog içinde bulunacağımız en az 1(bir) veya  2 (iki) isim belirlenecek cep telefonları ile birlikte  Nisan ayının 15 kadar Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube  Müdürlüğüne  bildirilecektir.

  1. İlgili yazı  ve formlar tüm aile hekimlerine tebliğ edilecektir. Formlar çoğaltılarak Aile Hekimlerine verilecektir.

7-T.S.M.’ lerinde Mevsimlik Tarım İşçilerinin sağlığını korumak amacıyla gezici sağlık ekibinin kurulması:
*        Mobil Sağlık Ekibi Mevsimlik Tarım İşçileri geldiğinde yerleştikleri yerin yaşam alanlarını her ay değerlendirecek.(Ek:1 Nolu Form) Takip eden ayın ilk haftası Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube  Müdürlüğüne gönderilecektir.
*         Mobil Sağlık Ekibi Mevsimlik Tarım İşçileri geldiğinde yerleştikleri yerin yaşam alanlarını değerlendirirken aynı zamanda her ay 0-59 ay çocuk izlemlerini de yapacaktır.(Ek:2 Nolu Form) Formlar Takip eden ayın ilk haftası müdürlüğe gönderilecektir.
*         Mobil Sağlık Ekibi Mevsimlik Tarım İşçileri geldiğinde yerleştikleri yerin yaşam alanlarını değerlendirirken aynı zamanda her ay 15-49 yaş  Kadın  izlemlerini de yapacaktır.(Ek:3 Nolu Form)Formlar  Takip eden ayın ilk haftası müdürlüğe gönderilecektir.
*        Aile Hekimleri Mevsimlik Tarım İşçilerinin birimlerine başvurduklarında  varsa 0-59 ay çocuk izlemlerini  yapacaktır.(Ek:2 Nolu Form) ve yine   15-49 yaş  Kadın  izlemlerini de yapacaktır.(Ek:3 Nolu Form)Formlar  Takip eden ayın ilk haftası TSM ye gönderilecektir.Burda tüm aile hekimlerinden gelen formlar tek form’a aktarılacak ve Formlar  Takip eden ayın ilk haftası müdürlüğe gönderilecektir.

*        Aile Hekimleri  Mevsimlik Tarım İşçileri Muayene Formu her Aile Hekimi tarafından doldurulacak hasta başvurusu olmasa dahi form boş gönderilecektir..(Ek:4 Nolu Form)Formlar  Takip eden ayın ilk haftası TSM ye  gönderilecektir. Burda tüm aile hekimlerinden gelen formlar tek form’a aktarılacak ve Formlar  Takip eden ayın ilk haftası müdürlüğe gönderilecektir.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME HİZMET SUNUM PLANI

8-Aile Hekimlerini kapsayacak eğitimlerin yapılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması

9-Yapılan aşı, çocuk izlem, gebe izlemin kayıt altına alınması  ve koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmasının sağlanması

10-Çadır kurulan yerlerde temiz içme-kullanma suyu sağlama ve atık kontrollerinin fiziki şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların başlatılması 


SAMSUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BAFRA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ MEVSİMSEL TARIM İŞÇİLERİ HİZMET ÖRNEK SUNUMU

MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNE GÖÇ ALAN İLÇELERDE  VERİLMESİ PLANLAN HİZMETLER

Ø      Tarım işçilerinin kayıt altına alınması
Ø      Toplum Sağlığı Merkezinin organize edeceği gezici sağlık ekibin kurulması
Ø      Çalışılan yerler ile geçici olarak ikamet ettikleri yerlere gezici sağlık ekiplerinin gönderilmesi
Ø      Temel sağlık hizmetleri ve erken tanı hizmetlerinin yürütülmesi
Ø      Çocuk ve 15-49 yaş aşılarının izlenmesi
Ø      Yapılan aşıların aşı kartlarına işlenmesi
Ø      Aşı kartı olmayanlara aşı kartı düzenlenmesi
Ø      Gebe ve bebek izlemleri hizmetlerinin yürütülmesi

MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNE GÖÇ ALAN İLÇELERDE  VERİLMESİ PLANLANAN HİZMETLER

Ø      Eğitim Öğretim
Ø      Çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yapılması.
Ø      Tarım işçilerinin dere yatağına konaklanmasının engellenmesi, sağlıklı barınma mekanlarının sağlanması
Ø      Tarım işçilerinin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması
Ø      Tarlalarda çukurlu hela veya mobil tuvalet yapımının sağlanması
Ø      Çöplerin usulüne göre toplanılması
Ø      İçme ve kullanma sularının klorlanarak tüketilmesi için ailelere klorlamanın öğretilmesi ve klor tableti dağıtımının yapılması
Ø      İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce haşerelere karşı ilaçlama      yapılması
Ø      Pestisit ve işçilerin niteliklerinin artırılması amacı ile eğitimlerin düzenlenmesi
Ø      Denizde boğulmalara karşı Belediyenin gerekli tedbirleri alması

BAFRA İLÇE İDARE HIFZISIHHA KURULUTOPLANTISI
İLÇE UMUMİ HIFZISSIHHA MECLİS KARARI

İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 02.06.2014 Pazartesi günü Saat 09.30 da Bafra Kaymakamı Ali KATIRCI Başkanlığında toplanarak, aşağıdaki kararlar alınmıştır.
İlçemize gelebilecek mevsimlik Tarım işçileri için ;
*         Geldikleri bölgedeki kolluk kuvvetlerinin ya da muhtarların Toplum Sağlığı Merkezine ve Okul çağındaki çocukları ise Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirmelerine,
*         Toplum Sağlığı Merkezi tarafından gelen işçilere geldikleri bölgenin Aile Hekimi tarafından misafir hasta kapsamında 1. Basamak sağlık hizmetinin verilmesinin sağlanması, özellikle bağışıklama hizmetlerinin aksatılmadan sunulması, eksik aşıların (kızamık) tamamlanmasına,
*         Bulundukları mahallelerde Çevre sağlığı hizmetlerinin (Çöplerin uygun bertarafının sağlanması, portatif tuvalet yapımı, içme ve kullanma suyu için çeşme yapılması, duş ve yeterli tuvalet) değerlendirilmesi, uygunsuzlukların Belediye veya muhtarlıklarca giderilmesine,

İLÇE UMUMİ HIFZISSIHHA MECLİSİ

BAŞKAN                 ÜYE                         ÜYE                               ÜYE

Ali KATIRCI     Zihni ŞAHİN          Dr.Aytaç AKIN          Uz.Dr.Ebru KAYNAR TUNÇEL
Kaymakam     Belediye Başkanı      İlçe Sağlık Müdürü                  TSM.Sorumlu Tabibi
           

        ÜYE                           ÜYE                                     ÜYE                          ÜYE

M. Ali KATİPOĞLU             Uz.Dr.Şafak AYGÜL   Özkan ÜNAL     Ecz. Osman BALAKÇI
Milli Eğitim  Müd.                 Serbest Tabip               Veteriner Hekim          Eczacılar Odası                                                               Medibafra Hastanesi                                          Temsilcisi
                                               

2014 YILINDA BAFRA İLÇESİNDE TESPİT EDİLEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYILARI
TOPLAM  MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ SAYILARI
67
KADIN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYISI
30
ERKEK MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYISI
37
15-49 YAŞ KADIN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ SAYISI
20
15-49 YAŞ KADIN İZLEM SAYISI
20
0-1 YAŞ BEBEK SAYISI
3
0-1 YAŞ BEBEK İZLEM SAYISI
3
1-5 YAŞ ÇOCUK SAYISI
4
1-5 YAŞ ÇOCUK İZLEM SAYISI
4
GEBE SAYISI
0
LOHUSA SAYISI
MTİ ALINAN SITMA KANI SAYISI                                                                               
0
7
HARRAN ÜNİVERSİTESİ MTİ EĞİTİMİNİ ALAN PERSONEL SAYISI
1
BAFRA İLÇESİNDE SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ
*        Toplam muayene sayısı:  Belli Değil
*        Takip edilen gebe sayısı: Yok
*        Aşısı yapılan gebe sayısı:  Yok
*        Takibi yapılan bebek sayısı: 3
*        Aşısı yapılan bebek sayısı :  3
*        Aşısı yapılan 15-49 yaş kadın sayısı: Yok
*        Şehir Şebeke suyu klorlanmaktadır.
*        Dağıtılan klor tablet sayısı : Yok
Depo tipi: Şebeke
Ev tipi: Konteynır ve Mahalle evi.
BAFRA İLÇESİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ KAYMAKAMLIK TOPLANTISI
2010/6 Başbakanlık genelgesine istinaden MTİ kapsamında yapılan;
*        6 Adet konteynır
*        6 adet WC
            6 Duş yeri
            Çamaşır ve bulaşık yıkama yeri
            2013 Tarihinde Bafra Şeyhören  Mahallesi  Muhtarlığına  devredilmiştir
q     Bölgemize gelen  Mevsimlik Tarım İşçileri Ekim 2014 tarihine kadar MTİ konaklama tesislerinde kalmışlardır.
YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER      ÇALIŞAN KİŞİ             
*        Domates
*        Patlıcan                                           
*        Biber                                            67 kişi                                             
*        Karpuz-Kavun                                                                
*        Şeker Pancarı 
*        Fındık                                           50 kişi
*        Halde Biber İstifi için                100 kişi                                          

HALDE BİBER İSTİFİ İÇİN GELEN M.T.İ.                                                    
*        15 Temmuzda biber istifi için Hatay’dan  hale gelen mevsimlik tarım işçileri kabzımallar tarafından bulundukları çevreye yakın yerlerde ev kiralayarak işçilerin istihdamını sağlamaktadırlar.
*        İş bitiminde Ekim başında geri dönmektedirler.

BAFRA  DARBOĞAZ ve DİKENCİK MAHALLELERİNDEKİ M.T.İ. GEÇİCİ KONAKLAMA BÖLGESİ
*        



















Örnek fotoğraftır


BAFRA ŞEYHÖREN MAHALLESİNDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İÇİN YAPILMIŞ KONTEYNIRLAR.



  
KONTEYNIRLERİN TESPİTİ İÇİN BAFRA TSM’DEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ SORUMLUSU SM AYHAN ÖZYÜREK, TALİH SUBAŞ VE ÇST ABDULLAH DOĞAN’IN GÖRÜNTÜLERİ














BAFRA ŞEYHÖREN MAHALLESİNDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN KULLANMASI İÇİN YAPILMIŞ 6 ADET SAHRA TUVALETİ.
BAFRA ŞEYHÖREN MAHALLESİNDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN KULLANDIĞI 2 KATLI BİNA



MEVSİMLİK TARIM  İŞÇİLERİ ÇADIRLARI
*        Fındık Toplamak İçin 2013 yılı  Ağustos ayında Darboğaz ve Dikencik Mahallelerine Güney Doğudan gelen 7 aile yaklaşık 50 kişi civarında burada çadır kurarak çalışmaya devam etmişlerdir.
*        2014 yılında bu mahallelerde fındık az olduğu için mevsimlik tarım işçileri gelmemiştir.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çocuklar taşımalı sistem ile bölgedeki okullarda eğitimlerine devam etmektedirler
*       







 Örnek fotoğraftır





Tarım işçilerinin konakladığı bazı bölgelerde anasınıfı ve birleştirilmiş sınıf  mevcut olup Milli Eğitimin Müdürlüğünün görevlendirdiği öğretmenler tarafından eğitim verilmesi düşünülmektedir.  












Örnek fotoğraftır








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder