![]() |
Diyetisyen Emine Demir Bafra Toplum Sağlığı Merkezi |
29 EYLÜL
DÜNYA KALP GÜNÜ
Kalbimiz vücudun dolaşım
sisteminin merkezini oluşturan, hiç ara vermeden çalışan en hayati
organımızdır...
Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp,
Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan
uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması,
hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri
yapar.
Kalp ve Damar Sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra
beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve Damar Sağlığını olumsuz
etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava
kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir.
Kalp Sağlığınızı Korumak İçin:
- Sağlıklı
beslenin.
- Aktif
olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın.
- Tütüne
"HAYIR" deyin.
- Alkol
tüketimini sınırlayın.
- Sağlıklı
vücut ağırlığınızı koruyun.
- Kan
basıncınızı kontrol altında tutun.
- Kan
değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın.
Kalp ve Damar Hastalıkları
ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak,
kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları
kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 29 Eylül Dünya Kalp
Günü olarak kutlanmaktadır.
Bireysel, ailevi ve toplumsal
bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan Kalp ve Damar Hastalıklarına
karşı başarılı olabilmek için toplumumuzun ve insanımızın yapılan uyarıları
dikkate alarak "Sağlıklı Yaşam Tarzı" nı benimsemesi gerekmektedir.
Bu yılki Dünya Kalp Günü
kutlamalarında; kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumaya önderlik edin.
Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evinize sağlıklı
besinler alın, tütün kullanımını kısıtlayın ve fiziksel aktiviteyi teşvik edin.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME;
Beslenmenizde yağı azaltın.
Beslenmenizde toplam yağ tüketimi enerjinin %30’ unu geçmemelidir. Yağ içeren
besinler aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan diğer besin öğelerini de içerdiği
için yağa ihtiyacımız vardır. Ancak sağlık açısından bakıldığında koruyucu
olması açısından diyette yağ miktarını (enerjinin %25-30) azaltmak yararlıdır.
1- Yediğiniz tüm besinlerin yağ
miktarını dikkate alın.
2-Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını
tercih edin.
3-Beslenmenizde
balığa daha çok yer verin.
4-Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
5-Yağsız dana,
koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin.
6- Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin.
7-Yemeklerinizde katı yağları az kullanın.
8-Satın aldığınız besinlerin etiketleri üzerindeki yağ
miktarlarını kontrol edin.
9-Diyetinizde kolesterolü sınırlayın.
10-Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Beta karoten,
vitamin A ve vitamin C gibi antioksidan vitaminleri yüksek oranda içeren sebze
ve meyvelerin tüketimi ile kalp sağlığı arasında olumlu bir ilişki vardır. Bu
nedenle sebze ve meyve tüketiminizi arttırın.
11-Diyet her zaman tek başına kan kolesterol düzeyini
düşürmede tek yol değildir. Diğer bazı yaşam şeklinde değişiklikler de kalp
hastalığı riskini azaltır.
12- İdeal vücut ağırlığınızı koruyun, şişmansanız ideal
ağırlığınıza ulaşın.
13- Eğer kan basıncınız yüksek ise (hipertansiyon), kan
basıncınızı kontrol altına alın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder