Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Uz Dr.Ebru Kaynar Tunçel 10-16-Mart 2014 Tuz Haftası nedeniyle Bafra da ki yerel Gazete ve İnternet gazetelerinde yayınlanmak üzere basın bülteni verdi.
Sağlığınız
için daha az Tuz tüketin!
10-16
Mart 2014 Dünya Tuza Dikkat Haftası
“Dünya Tuza Dikkat Haftası”nın bu yıl her yıl
mart ayının ikinci perşembesi olarak kutlanan Dünya Böbrek Gününü de kapsayarak
10-16 Mart 2013 tarihleri arasında olması kararı alınmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü;
yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere
şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik
sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı)
olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük
tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır.
Yetişkinlerde
hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının
azaltılması etkilidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir
ilişki vardır. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve
kardiyovasküler hastalıklar azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gr’dan 5gr’a
indirildiğinde inme geçirme hızı %23, kalp damar hastalıkları hızı %17
azalmaktadır.
Sağlıklı
yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken Türkiye’deki
günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gramdır. Ülkemizde tuz
tüketimi önerilen değerlerin üç katı kadardır.
Tuz
Tüketiminin Azaltılması İçin Önlemler
- Tuzu fazla miktarda içeren
gıdalar (konserve, salça, turşu, pastırma, sucuk v.b.) olabildiğince az
tüketilmelidir.
- Sofrada tuzluk
bulundurulmamalıdır.
- Yemeğin tadına bakmadan hemen
tuz dökmek adetinden vazgeçilmelidir.
- Tuzsuz ekmek yenilmelidir.
- Yemeğe lezzet vermek için
baharatlar, nane, kekik, soğan, sarımsak v.b. çeşni vericiler serbestçe
kullanılmalıdır.
- Çocukluk çağından itibaren aile
bireylerine tuzun zararları hakkında bilgi verilmelidir.
Sağlığınız İçin Daha Az Tuz
Tüketin
Daha Az Tuz Daha Sağlıklı Yaşam Demektir
Gıdaları Satın Alırken Etiketlerine Bakın ve Daha Az
Tuz/Sodyum İçeren Seçenekleri Tercih Edin
Tuzu
Azaltmak Kronik Böbrek Hastalığından Korunmada Önemli Bir Faktördür.
Uz.DrEbru KAYNAR TUNÇEL
Bafra
TSM Sorumlu Tabibi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder