BAFRA ŞEYHULAŞ İLK-ORTA OKULUNDA PROGRAMLI EĞİTİMLERİMİZDEN VEREM,AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI VE BRUCELLA EĞİTİMİ VERİLDİ
Bafra Şeyhulaş köyünde İlk ve orta derecede eğitim gören 114 öğrenciye Barra Toplum Sağlığı Merkezi eğitim ekiplerince Verem,Ağız Diş Sağlığı ve Brucella konularında 3 seansta eğitim sunumu yapıldı ve konularla ilgili filmler gösterildi.Özellikle son yıllarda Brucella hastalığı yaygınlaşmaya başladığı için Bafra TSM Sorumlu Hekimimiz Uz Dr.Ebru Kaynar Tunçel tarafından 2014 yılı eğitim programımıza alınması ve verilmesi önerildi..Bu yüzdende okullarımızda ve halk eğitimi olarak brucella anlatılmaktadır.
BRUSELLOZİS NEDİR (Malta Humması yavru atma hastalığı)
Brusella et ve süt ürünlerinden bulaşan ülkemizde çok sık görülen mikrobik bir hastalıktır.
NASIL BULAŞIR?
Brusella hastalığı olan hayvanların; Çiğ veya yeterince pişmemiş sütü içilmesi peynirlerin taze olarak yenmesi ile bulaşır. Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmış;tereyağı,krema,kaymak
dondurma yenmesi ile hastalığı taşıyan hayvanların eti,salyaları,idrarı,dışkısı ve atık yavruları
bunların zarları ile çıplak elle temas edilmesi sonucu,hayvanların dışkı ve idrarları ile temas etmiş çiğ yenen sebze ve meyveyle bulaşır. Sebze ve meyveleri iyice yıkamadan yemeyin.
BELİRTİLERİ: 40-41 dereceye varan ateş,yorgunluk, halsizlik,iştahsızlık,kilo kaybı,baş ağrısı,gece terlemesi,yaygın kas ve eklem ağrıları ile erkek hastalarda yumurtalıklara yerleşip kısırlığa neden olabilir
TANI: Hayvancılıkla uğraşanlar,hastalık bulaşma ihtimali olan hayvanların sütlerinden yapılmış taze peynir, tereyağı, krema, kaymak tüketen kişiler söz konusu ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.
TEDAVİ: Brusella hastalığı tedavi edilmezse yıllarca sürebilir ölüme neden olabilir tedavi zahmetli, pahalı ve uzun sürelidir.Hayvanlarda ise tedavi önerilmez hayvan mikrobu gizli olarak taşımaya devam edeceğinden mezbahaya gönderilmelidir.
KİMLER RİSK ALTINDADIR? Hayvancılıkla uğraşanlar kaynatılmadan veya pastörize edilmeden yapılmış peynir, tereyağı, kaymak ve krema tüketenler,mezbaha çalışanları kasaplar ve veteriner hekimler.Hastalık her yaşta görülebilir
KORUNMA:Hayvanlar brusellaya karşı aşılanmalı,sütler sağıldıktan sonra mutlaka kaynatılarak veya pastörize edilerek kullanılmalı,çiğ veya kaynatılmamış sütten yapılmış taze peynir en az 3 ay tuzlu suda salamura yapılarak bekletildikten sonra tüketilmeli,çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmış krema, kaymak, tereyağı kullanılmamalı,çiğ tüketilen sebze ve meyveler sirke ile yıkanmalıdır.Yavru atan hayvanların attığı yavru, zarları ve sıvıları ile temas eden,yem, yemlik ve buna benzer malzemeler çıplak el değmeden toplanmalı,yıkanarak ortadan kaldırılmalı,hayvan barınağı dezenfekte edilmelidir,risk altındaki kişiler eldiven ve önlük kullanmalı ,hayvanlar sık sık düşük veya ölü doğum yapıyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrol etmeli,yoğurt asit özellik taşıdığı için brusella mikrobunun çoğunu öldürür
BRUSELLA NEDEN ÖNEMLİDİR? İnsanlarda;Uzun süreli hastalığa neden olur fiziksel yetersizlik, iş gücü kaybına neden olur,erkeklerde kısırlığa neden olur.Hayvanlarda;Yavru kaybı,süt veriminde azalma,damızlık değerinde kayıplar,kısırlık,çabuk yayılması nedeniyle maddi kayıplara neden olur.Dünyada Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır.Sığırlarda %1.43,koyunlarda %1.97 Sığır ürünlerinde %11.5 Koyun ürünlerinde%15 Ülkemiz genelinde yaygın olarak görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder