http://www.youtube.com/watch?v=2c_TCmLnQdE

19 Aralık 2013 Perşembe

BAFRA KELİKLER İLK VE ORTA OKULUNDA AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ

Bafra Kelikler köyü İlk-Orta okulunda  Birinci basamakta 92 İkinci basamakta ise 191 Öğrenciye 5 seansta Ağız Diş sağlığı  Konusunda Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim personellerinden S.Ayhan ÖZYÜREK ve Hem Filiz ERDOĞAN tarafından Birinci basamak öğrencilere film gösterisi,ikinci basamaktaki öğrencilere ise sunum şeklinde Seminer verildi.
     Dişlerin Görevleri
Dişler besinlerin, ufalanıp parçalanmasına, koparılmasına yardım eder. Kendini çevreleyen destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar. Konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlarlar. Estetik olarak yüze bir bütünlük verir.
     Süt Dişleri Ve Önemi nelerdir? Ağzımızda bebeklikten itibaren süt dişleri daimi dişler çiğneme görevini yerine getirir.Süt dişleri, çocuk altı aylıkken çıkmaya başlar ve 2.5 yaşında alt ve üst çenede 10’ardan (20) tane olarak tamamlanır.İlk daimi dişimiz ise 6 yaşında süt dişlerinin en arkasında, herhangi bir diş düşmeden çıkar.
       Süt Dişi İse Aldırma! nasıl olsa düşecek' yanılgısı toplumumuzda yaygın bir yanlış düşüncedir.
       Süt Dişlerinin Görevi ocuğun düzgün beslenmesini sağlamakta konuşmanın düzgün gelişimini sağlamakta kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmakta çene-yüz iskelet sisteminin gelişimine katkıda bulunmaktadır.
      Süt Dişlerindeki Problemler Nelere Sebep Olur? Beslenmesi sekteye uğrayacağından çocuğun gelişim ve büyümesi yavaşlar alttaki  daimi dişe rehberlik yapamadığı için dişlerde çapraşıklıklar olur çiğneme sistemi, dişler, çene eklemi, iskelet ve kaslar bir bütündür ve bu bütünün parçaları eksik olursa gelişim duraklar konuşmasında bozukluklar olur.
      Bilinmesi gerekenler. Bebekler dişleri çıktıktan sonra asla biberon ile uyutulmamalıdır emzik kullanımına en geç 2 yaş civarında son verilmelidir.Çocuk ikinci ve üçüncü yaşları arasında diş hekimi ile tanışmalıdır. Dişler çıkar çıkmaz bunların fırçalanmasına başlamalıdır.  21. Yüzyılın çocukları ihtiyaçlarının 3 katı şeker yemektedirler. Beslenmenin düzgün olmasına özen gösterilmelidir.Diş hekimlerinin koruyucu hekimlik görevlerinden faydalanarak (florlama,fissür örtücü) çocuğu çürüksüz bir geleceğe hazırlamalıdır.Çünkü fluor ve fissür örtücüler  çürüğe karşı tüm dünyada kabul edilmiş en güçlü koruyuculardır.Çocuklar  7-9 yaşlarında  ortodontik  açıdan muayene edilmelidir. Zamanından önce çekilen bir süt dişinin yeri sürekli diş  gelinceye kadar mutlaka korunmalıdır.Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak çocukta olumlu bir  imaj oluşmasını sağlar.
        Dişlere Neler Zarar Verir?Çok soğuk ve çok sıcak besinler yiyip içmek,Kürdan gibi sert cisimlerle diş etlerine zarar vermek,Fındık, ceviz gibi sert kabuklu cisimleri dişlerle kırmak.Parmak emmek, tırnak yemek,Dudak ve yanak ısırmak,çocukların uzun süre emzik, biberon kullanması bazı antibiyotiklerin kullanılması çok fazla şekerli yiyecek ve gazlı içecek tüketmek yemeklerden sonra dişleri çalkalamamak.günlük ağız bakımını yapmamak.
Doğru Diş Fırçalama nasıl Olmalıdır gösterildi
Diş Çürüğünün  Belirtisi Ve Tedavisi diş çürüğünün ilk belirtisi diş yüzeyinde oluşan
beyaz bir lekedir.İlerleyen dönemlerde dişteki oyukla çürük kendini gösterir.Diş çürüğünde diş hekimine başvurmayı gerektiren en  önemli belirti ağrıdır. Ağrı, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşi yiyeceklerden olur ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir, etken ortadan kalkınca ağrıda geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar.Çürük dişin tedavisinde önemli olan ağrılar süreklilik kazanmadan bir diş hekimine başvurup  dolgusunu yaptırmaktır.
     Dişeti iltihabı deyip geçmeyin! Unutmayın ki !Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin  neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
    Diş Eti Hastalığının Belirtileri.İlk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır sağlıklı dişeti kanamaz diş etlerinde şişmeler, kızarmalar diş etlerinde çekilmeler  açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar diş ile dişeti arasından gelen iltihap dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi dişler ağza sorun için gelmiş gibi!onlarla uğraşıp durmaktan, hastanelere gidip gelmekten, sonunda yine de dişleri kaybetmekten ve ardından protez kısacası  ağız içi sorunlardan ve maddi manevi zararlardan korunmak için çok daha iyisini yapabilirsiniz.
     Ağız ve diş sağlığı için neler yapmalıyız ? dişlerinizi düzenli olarak günde iki kere fırçalayın.florlu diş macunu kullanın.diş ipi kullanın.dişler fırçalandıktan sonra ağzınızın içini gargara ile temizleyin.diş dostu sakızlar çiğneyin. dişinizin ağrımasını beklemeden 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidin dişiniz apse yapmışsa sürekli antibiyotik kullanmayın mutlaka bir diş hekimi kontrolünde tedavinizi yaptırın.tedavi edilmeyen apseler kalp kası iltihabına, böbrek iltihabına ve eklem romatizmasına sebep olur,dişinizi çektirmeden önce kurtarma yollarını arayın çünkü yapılan hiçbir protez ana dişinin yerini tutmaz.




                                                                                             Ayhan ÖZYÜREK





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder